Hofstads JeugdOrkest 100 jaar

Het oudste jeugdorkest ter wereld is 100 jaar! We zijn daarmee niet alleen het gezelligste jeugdorkest ter wereld, maar toevallig ook nog eens keer het oudste! Nergens ter wereld is een zelfstandig jeugdorkest te vinden dat ouder is dan het Hofstads JeugdOrkest. Daar zijn we natuurlijk erg trots op. En als je dan een bijzondere verjaardag te vieren hebt, dan pak je natuurlijk even goed uit.


Lustrumweekend 14, 15 en 16 april 2023
Het hele jaar organiseren we bijzondere momenten om stil te staan bij deze bijzondere verjaardag. Maar het hart van onze festiviteiten is toch echt het feestelijke verjaardagsweekend op 14, 15 en 16 april 2023.

Concert in theater Diligentia
Op vrijdag 14 april openen we met een speciaal Jubileumconcert in theater Diligentia in Den Haag. Dit is de plek waar het allereerste concert op de kop af 100 jaar geleden werd gehouden. Voor dit concert is een speciaal orkest samengesteld, bestaande uit oud-leden die beroepsmusicus zijn geworden, oud-leden die nog steeds actief in orkesten spelen als amateur en Jeugdorkestleden. Het orkest staat onder leiding van Marcel Geraeds.

De rode draad van het concert is de geschiedenis van 100 jaar Hofstads Jeugdorkest waarbij we terugkijken naar de afgelopen 100 jaar, maar ook stilstaan bij het orkest nu en een blik in de toekomst werpen. Tijdens het concert worden er diverse stukken gespeeld die kenmerkend zijn voor de afgelopen 100 jaar. Er zal daarnaast ook veel beeldmateriaal getoond worden. De avond wordt gepresenteerd door Roland Kieft. Het concert start om 20:00. Na afloop is er een receptie.

Wereldpremière
Als kers op de taart vindt op tijdens dit concert de wereldpremière plaats van de opdrachtcompositie van oud-lid (inmiddels een bekende componist en dirigent) Johan A. De Meij ! Johan de Meij was actief lid in de jaren zestig. Johan de Meij (Voorburg, 1953) kreeg zijn muzikale opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij trombone en directie studeerde. Zijn bekroonde oeuvre van originele composities, symfonische transcripties en filmmuziekarrangementen heeft hem internationale bekendheid opgeleverd en is een vaste waarde geworden in het repertoire van gerenommeerde ensembles over de hele wereld.
Voordat Johan de Meij zich uitsluitend aan het componeren en dirigeren wijdde, had hij een succesvolle professionele carrière als trombonist en euphoniumspeler en trad hij op met vrijwel alle orkesten en ensembles in Nederland. Hij is een veelgevraagd gastdirigent en docent en wordt regelmatig uitgenodigd om zijn werken te dirigeren of over zijn composities te spreken. Speciaal voor het 100-jarig bestaan van het Hofstads Jeugdorkest heeft hij een opdrachtcompositie gecomponeerd, getiteld “Iuventa Aeterna “. Op zaterdagavond 15 april wordt “Iuventa Aeterna” uitgevoerd door het Jeugdorkest in Amare.

Concerten in concertzaal Amare
Op zaterdag 15 april organiseren we een jubileumeditie van ons jaarlijks Tilly Talboom-Smits concert. Dat doen we eigenlijk met twee concerten: in de middag de gangmakers en in de avond het Juniorenorkest, het Strijkersensemble en het Jeugdorkest. Tijdens beide concerten krijgen we een speciale traktatie: een optreden van het grootste oud-ledenorkest ooit! Dat doen we eigenlijk met twee concerten: in de middag de gangmakers en het Strijkersensemble en in de avond het Juniorenorkest en het Jeugdorkest. Tijdens beide concerten krijgen we een speciale traktatie: een optreden van het oud-ledenorkest! De concerten vinden plaats in Amare inclusief de reünie voor de oud-leden.

In de foyer van Amare is er na het Middagconcert een reünistenborrel. De borrel start om 16:30 uur en eindigt om 18:30 uur. Wil je weten wie zich al heeft gemeld? Kijk dan op de Aanmeldingenlijst reünie (d.d. 6/3/23). Deze lijst wordt geregeld bijgewerkt. Aansluitend is er de mogelijkheid voor een vega(-n) diner.

Meer informatie over het oud-ledenorkest vind je hier.

Op zondag 16 april organiseren we voor bestaande leden én oud-leden een gezellige VHJO-dag, meer informatie vind je hier.

Bericht voor oud-leden
Ben je oud-lid en hebben wij je gegevens nog niet, weet je dat niet zeker of zijn ze gewijzigd, geef dit dan door via het contactformulier op de alumni-pagina.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier de oud-leden nieuwsbrieven over het lustrum:

Activiteiten in het Jubileumjaar 2023

Onderstaand een overzicht van de tot nu toe geplande activiteiten in het lustrumjaar. Komende tijd wordt dit nog verder aangevuld met activiteiten en zal er meer informatie komen.

Lustrumconcert 100 jaar VHJO in Theater Diligentia, Den Haag
14 april 2023

Tilly Talboom-Smits concert Jubileum-editie met alle orkesten en het oudleden-orkest in Concertzaal Amare, Den Haag
15 april 2023

Meer over het oud-ledenorkest.

Oudleden-reünie, Den Haag
15 april 2023

VHJO-dag, Den Haag
16 april 2023

Meer over de VHJO Ledendag.

Lustrumtournee Juniorenorkest
Meivakantie 2023

Gangmakersdag
Zomer 2023

Festival weekend, Den Haag
30 juni t/m 2 juli 2023

Lustrumtournee Jeugdorkest
Zomervakantie 2023

Lustrumtournee Strijkersensemble
Zomervakantie 2023

Promenadeconcert Jubileum-editie in Concertzaal Amare, Den Haag
November 2023

Lustrum leden-slotevent, Den Haag
16 december 2023

Menu