Lid worden

Hofstads JeugdOrkest is een bloeiende vereniging met zes orkesten en ensembles voor jonge musici uit Den Haag en omgeving. De vereniging biedt kinderen en jongeren de mogelijkheid samen te musiceren, waarbij het plezier in samenspelen en het samen behalen van een zo hoog mogelijk muzikaal niveau centraal staan. Elke zaterdagmiddag en -avond repeteren onze orkesten onder leiding van professionele dirigenten.

Hofstads JeugdOrkest heeft orkesten van diverse leeftijden en niveaus, van beginnend tot (ver)gevorderd. De orkestleden doorlopen op basis van hun vordering, vaardigheid en leeftijd de orkesten van Hofstads JeugdOrkest. De Vereniging heeft bewust voor dit model gekozen. Zo groeien de orkestbezetting en moeilijkheidsgraad van de muziekstukken met de orkestleden mee.  Hierdoor zijn steeds weer nieuwe uitdagingen mogelijk en kunnen de jonge musici zich verder ontwikkelen.

Hofstads JeugdOrkest is een vereniging met een lang en rijk verleden: lees meer over onze geschiedenis.

Wil je lid worden van van Hofstads JeugdOrkest en meespelen in een van onze orkesten? Hieronder lees je er meer over.

Maak kennis met Hofstads JeugdOrkest

Bespeel je een orkestinstrument en heb je muziekles op je instrument, dan ben je van harte welkom om lid te worden van Vereniging Hofstads JeugdOrkest. Een aantal keer per jaar organiseren we een Instroomdag. In de agenda kun je zien wanneer de Instroomdagen zijn.

Als aspirant-lid kun je vier weken op proef meespelen met een van de orkesten. Zo kun je de sfeer proeven van het samenspelen en onze vereniging. Tijdens de kennismakingsperiode van vier weken kun je als aspirant-lid vrijblijvend meespelen zonder enige financiële verplichting.

De orkesten

Op de eerste repetitie word je geplaatst in een van de orkesten overeenkomstig de leeftijdsopbouw van de orkesten, zoals hieronder aangegeven. Kinderen vanaf 10 jaar zonder orkestervaring ontvangen eerst een stoomcursus orkestspel in het Strijkorkest (alleen strijkers), het Basisorkest (tot en met 12 jaar, strijkers en blazers) of het Voorbereidend orkest (tot en met 15 jaar, strijkers en blazers). Een van de dirigenten is aanwezig om over de plaatsing te beslissen.

Onderstaand de globale leeftijdsopbouw van de orkesten. Dit is een indicatie: orkestleden kunnen ook iets jonger of ouder zijn.

Strijkorkest Basisschool groep 3-4-5-6 (kernleeftijd: 8-9 jaar)
[Minimumvaardigheden Strijkorkest]
Basisorkest Basisschool groep 6-7-8 (kernleeftijd: 10-11 jaar)
Voorbereidend orkest Basisschool groep 7-8-Brugklas (kernleeftijd: 11-12 jaar)
Juniorenorkest Middelbare school klas 1-2-3 (kernleeftijd: 13-15 jaar)
Jeugdorkest Middelbare school klas 4-5-6 en student (kernleeftijd: 16-22 jaar)
Strijkersensemble Middelbare school vanaf klas 4 (ca. 15-25 jaar)

Repetities en vakanties

De orkesten repeteren op zaterdagmiddag en -avond op het Dalton Den Haag, Aronskelkweg 1, 2555 GA Den Haag. Dalton Den Haag is per OV goed bereikbaar met lijn 3 en bus 23.

Het Strijkorkest repeteert van 16.30 tot 18.15. Het Basisorkest, Voorbereidend orkest en Juniorenorkest repeteren van 16.30 tot 18.30. Het Jeugdorkest repeteert van 19.15 tot 22.30. Alle orkesten hebben tijdens hun repetities een pauze van 20 minuten waarin door ouders thee/limonade wordt geschonken.

Ieder jaar stellen we een jaaragenda op waarin alle orkestactiviteiten zijn opgenomen. We repeteren altijd, behalve in de mei- en zomer- en kerstvakantie.

Concerten en activiteiten

Als je in een van de orkesten speelt, werk je samen toe naar een concert. Daarnaast is Hofstads JeugdOrkest een vereniging waar ook regelmatig sociale activiteiten worden georganiseerd. Lees meer over de concerten en activiteiten.

Doorstromen naar een volgend orkest

Tweemaal per jaar bespreken de dirigenten met elkaar welke orkestleden zover zijn dat ze door kunnen stromen naar een volgend orkest. Daarbij wordt gekeken naar het spelniveau (kan het orkestlid de orkestpartijen van het volgende orkest spelen), de leeftijd en de repetitie- en concertaanwezigheid. In principe zijn er twee momenten waarop orkestleden kunnen doorstromen: in januari en in augustus/september.

Orkestcoördinatoren

Elk orkest heeft één of meer orkestcoördinatoren. Zij zorgen er voor dat de repetities, concerten, studiedagen en eventuele tournees goed verlopen. Een overzicht van de orkestcoördinatoren vind je hier (tabblad “Orkestouders”).

Contributie

De contributie is afhankelijk van het orkest waarin je speelt. Lees meer over de contributie en bijkomende kosten.

Aanmelden

Wanneer je lid wilt worden van Hofstads JeugdOrkest en naar de eerstvolgende instroomdag wilt komen, meld je dan aan voor de instroomdag. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding en wordt uitgenodigd voor de eerstvolgende Instroomdag. Tijdens de kennismakingsperiode van vier weken kun je als aspirant-lid vrijblijvend meespelen zonder enige financiële verplichting. Na de kennismakingsperiode besluit je of je lid wilt worden van Hofstads JeugdOrkest.

Actieve participatie van ouders

Zonder actieve vrijwilligers zou onze vereniging niet kunnen bestaan. Ouders/verzorgers van onze leden die willen meehelpen met het reilen en zeilen van onze vereniging zijn dan ook altijd zeer welkom. Wilt u, structureel of incidenteel, iets voor de vereniging te doen? Laat het ons dan weten of kijk bij de actuele vrijwilligers vacatures.

Ongevallenverzekering en verzekering van instrumenten

VHJO heeft geen ongevallenverzekering voor orkestleden of voor de instrumenten van orkestleden tijdens repetities, concerten, studiedagen, vervoer, tournees etc. De orkestleden moeten zelf voor verzekering van hun instrumenten zorgen.
Instrumenten die orkestleden van de Vereniging huren of lenen, zijn wel door VHJO verzekerd.

Gehoorschade: een waarschuwing

Spelen in een orkest en het repeteren thuis brengen helaas een risico op gehoorschade met zich mee. Zie bijvoorbeeld deze samenvatting van een wetenschappelijk onderzoek. Maatregelen daartegen moeten leden zelf nemen. Advies is om bij een audicien een stel oordoppen op maat te laten maken. Dat is de beste manier om te zorgen dat de doppen genoeg bescherming bieden en tegelijkertijd zo min mogelijk een belemmering vormen bij het spelen.

Privacybeleid

Vereniging Hofstads JeugdOrkest verwerkt persoonsgegevens zorgvuldig. Een en ander hebben we vastgelegd in onze privacyverklaring.

Je gegevens wijzigen of lidmaatschap beëindigen

Beëindigen van  het lidmaatschap kan per 1 januari en per 1 juli. Er geldt een opzegtermijn van 4 weken. Opzeggen moet dus vóór 1 december of 1 juni gebeuren. De opzegging van je lidmaatschap doe je via het Ledenformulier. Je krijgt van de opzegging een bevestiging van de secretaris. Ook voor het wijzigen van je gegevens gebruik je het Ledenformulier.

Meer weten over instromen in een van onze orkesten?

Meer weten over instromen in een van onze orkesten?
Instroomdagen

Instroomdag nieuwe leden

2024-08-31 15:30:00

Speel jij de binnenkort mee in een van onze orkesten? Bespeel je een orkestinstrument en heb je muziekles op je instrument, dan ben je van harte welkom om lid te worden van Vereniging Hofstads JeugdOrkest.

keyboard_arrow_up