Bastuba spelen

Gemiddeld beginnen kinderen met bastubaspelen tussen 16 en 20 jaar en meestal speelden ze daarvoor al trompet of trombone. De orkestacademie beschikt over een bastuba en het instrument wordt een half jaar gratis ter beschikking gesteld (zolang de voorraad strekt) als je inschrijft voor een introductieopleiding van 18 lessen. De orkestacademie werkt samen met de volgende tubadocenten die lesgeven in de regio Den Haag:

Onze coördinator koperblazers (Isabel la Riviëre-Korff) helpt je graag bij het vinden van een geschikte docent of als je andere vragen over bastubaspelen hebt. Contact via email : koper@orkestacademie.nl

Wil je direct inschrijven voor een introductieopleiding bastuba? Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in. Als je het aanmeldformulier hebt opgestuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorger, inclusief lesdag/tijd.

Kennismaken met de bastuba

Informatie over bastuba

Het grootste en laagst klinkende koperen blaasinstrument is de tuba. Uitgerust met een grote, wijde beker en een diep mondstuk klinkt de tuba warm en donker. De tuba speelt dezelfde rol bij de koperblazers als de contrabas bij de strijkers. In tegenstelling tot wat velen denken, is de tuba veel meer dan een hoempapa-instrument.

Het instrument heeft een bereik van 4 oktaven of meer. Ook is het een flexibel instrument, daardoor kunnen er snelle en virtuoze passages op worden gespeeld. Bovendien kan een tuba van fluisterzacht tot extreem luid klinken. Tuba’s komen in verschillende maten en vormen voor. Er bestaan tuba’s met 2 ventielen, maar ook met 3, 4, 5 of 6. Een kleiner lid van de tuba-familie is de tenor-tuba, ook wel euphonium genoemd. Het euphonium speelt een belangrijke rol in harmonie- en fanfare-orkesten. Het heeft daar de rol die de cello heeft in een symfonie-orkest. Er bestaan zelfs euphoniums met twee bekers. Om het spelen op straat te vergemakkelijken, werd een tuba ontworpen die rond het lichaam kan worden gedragen. Dit instrument noemt men een sousaphone.

keyboard_arrow_up