Trompet spelen

Trompetspelen wordt van harte aanbevolen door oud-lid van Hofstads Jeugdorkest:

– Rutger Woudenberg, freelance trompettist

Gemiddeld beginnen kinderen met trompetspelen tussen 8 en 12 jaar, als ze klaar zijn met het wisselen van hun melktanden. De orkestacademie beschikt over een enkele trompetten en het instrument wordt een half jaar gratis ter beschikking gesteld (zolang de voorraad strekt) als je inschrijft voor een introductieopleiding van 18 lessen. De orkestacademie werkt samen met de volgende trompetdocenten die lesgeven in de Den Haag:

  • Joop van der Louw
  • Vincent Borkent
  • Pim van der Meer
  • Theo Hartman
  • Rutger Woudenberg

Onze coördinator koperblazers (Isabel la Riviëre-Korff) helpt je graag bij het vinden van een geschikte docent of als je andere vragen over trompetspelen hebt. Contact via email : koper@orkestacademie.nl

Wil je direct inschrijven voor een introductieopleiding trompet? Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in. Als je het aanmeldformulier hebt opgestuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorger, inclusief lesdag/tijd.

Kennismaken met de trompet

Instructiefilmpje  trompetspelen

Informatie over trompet

De trompet is een van de oudste instrumenten. Het prototype bestond uit een hoorn van een rund. ln de bijbel wordt de vernietigende kracht van de trompet al beschreven. Door wat ze horen bij militaire toepassingen of drumfanfares denken veel mensen dat de trompet uitsluitend geschikt is om lawaai te maken. Dit is niet zo. De trompet is een zeer lyrisch instrument, zeer geschikt om zowel de meest tedere als agressieve klanken voort te brengen. Wellicht is dit instrument daarom een fantastische “uitlaatklep” voor de spanningen van elke dag.

Enigszins afhankelijk van zijn of haar fysieke ontwikkeling kan een kind vanaf 8 jaar al trompet leren spelen. Voorwaarde is wel, dat het gebit, vooral de voortanden, geschikt en volledig is. Het kind moet gewisseld hebben.

In de praktijk valt het leren bespelen van de trompet soms tegen. Het ziet er allemaal zo eenvoudig uit, maar er is heel wat doorzettingsvermogen nodig voor je een simpel kinderliedje een beetje gaaf kunt uitvoeren. Gelukkig wordt dit geduld beloond, doordat de trompet voor alle genres (klassiek, populair, jazz) en alle omstandigheden (kerk, thuis, buiten enz.) te gebruiken is. Het instrument is bovendien goedkoop en gemakkelijk te vervoeren. Na een jaar kan een kind overal al iets doen met zijn vers verworven vaardigheid.

De trompet wordt veel als solo-instrument gebruikt, maar ook in diverse ensembles zoals symfonie- en fanfare-orkesten. Er is veel literatuur voor trompetensembles. ln big-bands, jazz-combo’s en funkbands: overal duikt de trompet op.

Vanaf ± € 450,– kan een goed beginnersinstrument worden aangeschaft. Meer dan het dubbele zal men moeten neertellen voor een trompet die de ontwikkeling van de vaardigheid de eerste tien jaren niet afremt. Het onderhoud van het Instrument kan wel de levensduur, maar nauwelijks de speelkwaliteit beïnvloeden. Op een betere trompet speelt men gemakkelijker laag, hoog, hard, zacht, snel… kortom vordert een leerling sneller. Het eerste jaar zal men deze investering desondanks willen uitstellen.

 

keyboard_arrow_up