Pauken of ander slagwerk spelen

Pauken en slagwerkspelen wordt van harte aanbevolen door oud-lid van Hofstads Jeugdorkest:

– Peppie Wiersma, paukeniste van o.a. de Nederlandse Bachvereniging en hoofdvakdocent slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag

Gemiddeld beginnen kinderen met het spelen van pauken en slagwerk tussen 8 en 12 jaar. De orkestacademie beschikt over een compleet assortiment pauken en slagwerk, dat kan worden ingezet wordt bij pauken- en slagwerk les. Sommige docenten geven op een eigen locatie les waar de diverse slagwerkinstrumenten aanwezig zijn. De orkestacademie werkt samen met de volgende pauken- en slagwerkdocenten die lesgeven in de regio Den Haag:

  • Jens Meijers
  • Anneloes Meier

Onze coördinator pauken- en slagwerk (Jens Meijers) helpt je graag bij het vinden van een geschikte docent of als je andere vragen over pauk- en slagwerkspelen hebt. Contact via email: pauken@orkestacademie.nl.

Wil je direct inschrijven voor een introductieopleiding pauken- en slagwerk? Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in. Als je het aanmeldformulier hebt opgestuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorgers, inclusief lesdag/tijd.

Kennismaken met de pauken en slagwerk

Informatie over pauken en slagwerk

Een pauk is een grote, bolle trommel van koper. Je speelt erop met stokken – soms van hout, maar vaak met zacht vilt aan de uiteinden. De eerste pauken dateren uitde 14e en 15e eeuw (de riddertijd, dus!). Ze werden gespeeld in paren, aan beide kanten van een paard gehangen.

Eerst werden pauken vooral gebruikt door mensen van adel, en daarna ook in legers. In de 17e eeuw begonnen men ze in de kerk te gebruiken, en kort daarna kregen ze een plaats in orkesten. Pauken zijn de belangrijkste slagwerkinstrumenten in het symfonieorkest. Pauken kunnen door middel van stemschroeven of een pedaal worden afgesteld zodat ze dezelfde toonhoogte hebben als het orkest. De pauk klinkt het mooist wanneer het vel ongeveer 8 cm van de rand wordt aangeslagen. Een paukenist in een symfonieorkest bespeelt minstens twee, maar ook vaak vier, vijf of zes pauken! Naast de pauken worden er in slagwerkgroep nog veel andere instrumenten gebruikt en de geschiedenis van de orkestslagwerkgroep dateert uit het midden van de 18e eeuw (eind barok- begin klassieke periode), toen voor het eerst pauken, bekkens en triangel werden ingevoerd. In de 19e eeuw (de romantische periode) begonnen gestemde instrumenten, waaronder xylofoon en buisklokken, te verschijnen. Verder speelt het trommelspelen een belangrijke rol in de slagwerksectie van het moderne orkest. In een orkest worden naast de pauken de kleine trom, grote trom en tamboerijn gebruikt.

keyboard_arrow_up