1. Home
  2. chevron_right
  3. orkestacademie
  4. chevron_right
  5. instrumenten
  6. chevron_right
  7. Saxofoon

Saxofoon wordt niet zo vaak gebruikt in een symfonieorkest. Voor jongere kinderen wordt aanbevolen om met klarinet te starten. Na enkele jaren kan gemakkelijk op saxofoon overgeschakeld worden, of als saxofoon als tweede instrument erbij te nemen.

Informatie over de Saxofoon

De saxofoon werd vanaf 1840 ontwikkeld door de Belgische bouwer van muziekinstrumenten Adolphe Sax. Dit instrument is dus naar zijn maker vernoemd!

Sax wilde een instrument maken dat de souplesse van de strijkers had maar ook de dynamische mogelijkheden van het koper (luid) en de klankmogelijkheden van het hout. Hij wilde een instrument ontwerpen dat alle goede eigenschappen van de klassieke orkestinstrumenten in zich zou verenigen. En dat is gelukt!

De eerste saxofoon was een bassaxofoon, de rest van de familie volgde later. Omdat een bas makkelijker te bouwen is vanwege de verhoudingen en controle van de buis/stemming e.d. maakte hij die eerst. In de loop van de jaren die er op volgden, bouwde hij de rest van de familie. Al snel daarna begon iedereen hier muziek voor te schrijven.

Menu