Hoorn spelen

Hoornspelen wordt van harte aanbevolen door oud-lid van Hofstads Jeugdorkest:

– Laurens Woudenberg, 1e hoornist Koninklijk Concertgebouworkest

Gemiddeld beginnen kinderen met hoornspelen tussen 8 en 12 jaar. De orkestacademie beschikt over een enkele kinderhoons voor kinderen vanaf 8 jaar en “grote” hoorns voor kinderen vanaf 11-12 jaar. Het instrument wordt een half jaar gratis ter beschikking gesteld (zolang de voorraad strekt) als je inschrijft voor een introductieopleiding van 18 lessen. De orkestacademie werkt samen met de volgende hoorndocenten die lesgeven in de Den Haag:

  • Jana Suilen

Onze coördinator koperblazers (Isabel la Riviëre-Korff) helpt je graag bij het vinden van een geschikte docent of als je andere vragen over hoornspelen hebt. Contact via email : koper@orkestacademie.nl

Wil je direct inschrijven voor een introductieopleiding hoorn?Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in. Als je het aanmeldformulier hebt opgestuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorger, inclusief lesdag/tijd.

Kennismaken met de hoorn

Instructiefilmpje  hoornspelen

Informatie over hoorn

Het mooiste instrument is de hoorn, niet alleen om te zien maar ook om te horen. Om met het eerste te beginnen: geen muziekinstrument is zo vaak op plaatjes, cartoons, logo’s en foto’s te zien als een hoorn. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de klinkende muziek. Veel componisten hielden van de klank van de hoorn. Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler en vele andere beroemde componisten schreven in hun orkestwerken belangrijke solo’s voor dit instrument.

Niet alleen in klassieke muziek speelt de hoorn een belangrijke rol. Ook hedendaagse componisten schrijven er graag voor. Let maar eens op filmmuziek: op de spannendste of meest gevoelige momenten hoor je vaak één of meerdere hoorns. De hoorn is een koperen blaasinstrument. Het is een lange, opgerolde buis van ongeveer 4 meter, die bij het mondstuk tamelijk nauw is en geleidelijk breder wordt om te eindigen in een plotseling verbredende beker. De buis is opgerold in twee windingen. Op het instrument zitten drie ventielen. Dat zijn knopjes die bij het indrukken buisjes inschakelen waardoor het instrument langer gemaakt kan worden. Een hoorn klinkt lager dan een trompet, maar weer hoger dat een tuba.

keyboard_arrow_up