Fagot spelen

Fagotspelen wordt van harte aanbevolen door oud-lid van Hofstads Jeugdorkest:

– Dymphna van Dooremaal, fagottist Nederlands Philhamonisch Orkest

Gemiddeld beginnen kinderen met fagotspelen tussen 8 en 12 jaar. De orkestacademie beschikt over een enkele fagottino’s voor kinderen vanaf 8 jaar en fagotten voor kinderen vanaf 11-12 jaar. Het instrument wordt een half jaar gratis ter beschikking gesteld (zolang de voorraad strekt) als je inschrijft voor een introductieopleiding van 18 lessen. De orkestacademie werkt samen met de volgende fagotdocenten die lesgeven in diverse Haagse regio’s:

  • Jantine Veenstra

Onze coördinator houtblazers (Mirjam Teepe) helpt je graag bij het vinden van een geschikte docent of als je andere vragen over fagotspelen hebt. Contact via email : hout@orkestacademie.nl

Wil je direct inschrijven voor een introductieopleiding fagot? Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in. Als je het aanmeldformulier hebt opgestuurd betreft dit een voorlopige aanmelding. De aanmelding wordt definitief als er plaatsing bij een muziekdocent is overeengekomen met de ouders/verzorger, inclusief lesdag/tijd.

Kennismaken met de fagot

Instructiefilmpje  fagotspelen

Informatie over fagot

De fagot is het grootste en langste houten blaasinstrument. Het heeft een heel groot bereik, d.w.z. er zitten heel veel tonen op. Daardoor kan de fagot hoog spelen maar ook heel erg laag. In de hoogte klinkt de fagot heel mooi en zangerig en in de laagte kan hij heel grappig, maar ook heel robuust klinken. In tekenfilms hoor je regelmatig een lage fagot die dan vaak een bepaald type uitbeeldt zoals een dinosaurus, een beer, een olifant of een grootvader.

De naam fagot komt van het Italiaanse “fagotto” en dat betekent takkenbos. Die naam is ook wel beprijpelijk want de fagot is een lange houten buis die is dubbelgeklapt. De fagot heeft een dubbelriet dat is bevestigd op een S-vormige metalen pijp. Het geluid ontstaat doordat het riet in trilling wordt gebracht doordat je er op blaast. De vorm en het materiaal van de buis zorgen voor de karakteristieke klank van de fagot.

De buis is voorzien van gaten en kleppen. Door alle gaten en kleppen dicht te houden met je vingers krijg je de laagste toon. Door de buis “klep na klep” korter te maken kun je steeds hoger spelen. De fagot is de bas van de houtblazersgroep. Hij kan zo laag omdat de buis een lengte heeft van wel 2,59 meter! Dat is natuurlijk veel te groot om te hanteren en daarom is de buis dubbelgeklapt.

De dubbelgeklapte buis kun je ook nog in 5 delen uit elkaar halen zodat hij in een mooie koffer past die je gemakkelijk kunt vervoeren. Je kunt fagot gaan spelen als je ongeveer 7-8 jaar oud bent, echter dan begin je op een fagottino (kinderfagot), totdat je groot genoeg bent gegroeid voor de grote fagot.

keyboard_arrow_up