Altviool spelen wordt van harte aanbevolen door Odile Torenbeek, altvioliste van het Nederlands Philharmonisch orkest en oud-lid van Hofstads Jeugdorkest.
Altviool spelen
Gemiddeld beginnen kinderen met het bespelen van altviool als ze 8-9 jaar oud zijn. Meestal hebben ze daarvoor al viool gespeeld. Ook voor oudere kinderen/jongeren die viool spelen is de altviool een mooi alternatief, daar er meestal veel vraag is naar altviolisten. De orkestacademie stimuleert daarom ook het bespelen van de altviool en stelt altviolen ter beschikking voor orkestleden of kinderen/jongeren die willen meespelen in een van de orkesten van Hofstads Jeugdorkest.
De orkestacademie werkt samen met de volgende altviooldocenten die lesgeven in diverse Haagse regio’s:
- Laura Keuzenkamp
- Trienke San Giorgi
- Liesbeth Bloemsaat-Voerknecht
- Rosalinde Gluck
- Julia Dinerstein
Onze coördinator altviool (Theo Wentink) helpt u graag bij het vinden van een geschikte docent. Contact via email : vioolalt@orkestacademie.nl. Wil je direct inschrijven voor een introductiecursus altviool? Vul dan het aanmeldformulier van de orkestacademie in.
Kennismaken met de altviool
Instructiefilmpje altvioolspelen
Informatie over de altviool
Je zult het niet geloven, maar.. de altviool is een héél bijzonder instrument. Bij de strijkinstrumenten zit de altviool tussen de viool en de cello in. Net als bij de viool, heb je de altviool onder de kin – hij hoort dus bij de “kinstrijkers”. Net als de viool, heeft de altviool ook 4 snaren: de A – G – D – en C-snaar. De C snaar is heel bijzonder. Deze zorgt er namelijk voor dat de altviool lager kan spelen dan de viool. Heel geschikt dus voor een “middenstem”.
Maar dat wil niet zeggen dat de altviool geen solo-instrument is – wel degelijk! De altvioolsolo’s zijn prachtig, donker van klank en fantastisch. Vroeger was de altvioolpartij meestal nogal saai. Daarom dacht men dat je niet zo goed hoefde te spelen om de altvioolpartij in te vullen. Nou, dat kun je nu niet meer zeggen. Nu moet je ook héél veel en hard studeren, want een altvioolpartij is tegenwoordig net zo virtuoos als een vioolpartij. Wanneer je nooit viool hebt gespeeld, maar meteen op altviool ben begonnen, dan ben je een “Edelbratchist”. Bratsche is het Duitse woord voor altviool. Klinkt toch prachtig! “Edelaltist”. Het is een heel leuk gevoel om te ontdekken dat een melodie mooier wordt door wat jij er onder speelt op je altviool, maar ook dat je als altist een prachtige melodie kunt spelen die niet eens mooier gemaakt hoeft te worden door een ander instrument. Een altviool moet wel groter zijn dan een viool; daarom klinkt hij ook lager. Vroeger moest je wachten tot dat je groot genoeg was om altviool te gaan spelen. Als kind kun je tegenwoordig op een speciale kinderaltviool beginnen. Die zijn er in de maten 12″ (1/2 viool maat), 13″ (3/4 vioolmaat) en 14″ (4/4 vioolmaat). Vanaf 15″ noemen we het hele altviolen en deze lopen tot 18″ voor bespelers met grote handen. De orkestacademie heeft kinderaltviolen vanaf 12″ ter beschikking.