Fiddlekids

Fiddlekids.nl is een samenwerkingsverband van ca. 25 viooldocenten in de regio Haaglanden, de orkestacademie van Hofstads Jeugdorkest, en faciliteert jonge kinderen in de leeftijd van ca.4-8 jaar viool te leren spelen. Het fiddlekids programma begint met een kennismakingscursus van 18 wekelijkse lessen (ca. 5 maanden).

Om zoveel mogelijk jonge kinderen een kans te bieden viool of altviool te leren spelen werkt Fiddlekids.nl op basis van het volgende laagdrempelig principe:

* Een snuffelcursus  vioolspelen ter kennismaking gedurende 5 weken van een half uur les. De lessen worden gegeven door de viooldocenten Sidonie Riha (Statenkwartier) en Dmitri Makhtin (Dalton Scholengemeenschap). Beide op afspraak. Deze cursus heeft een prijs van € 110 en inschrijven vindt plaats bij Strijkinstrumentenshop, Prins Mauritsplein 19 te Den Haag (w0-za tussen 11 en 16.30). Hier wordt tevens de viool uitgereikt en ontvang u de contactgegevens van de gewenste docent.

* De langere kennismakingscursus betreft 18 lessen van drie kwartier of een uur  in groepjes van 2-3 kinderen voor een prijs van € 305, inclusief huur van het instrument. Indien individuele les gewenst is geldt een tarief van € 405 voor 1/2 uur les per week. Voor kinderen met een ooievaarspas geldt een kortingsregeling.

* Fiddlekids.nl stelt aan de kinderen een viool (of altviool) ter beschikking beginnend bij 1/16 viool (v.a. ca. 4 jaar) t/m 3/4 viool (ca. 12 jaar). De violen die Fiddlekids.nl gebruikt zijn van degelijk “Europees” fabrikaat, inclusief schoudersteun, strijkstok, hars en kist. De uitreiking en onderhoud van violen, altviolen tot en met 14″, en celli loopt via Strijkinstrumentenshop.nl. Na afloop van de kennismakingscursus kan het instrument in gebruik blijven via  Strijkinstrumentenshop.nl. Klik hier voor geldende de huurprijzen.

Indien gewenst is het mogelijk tijdens de cursus extra lessen met de docent overeen te komen. Dit dient dan door de ouders en de betreffende docent overeengekomen- en afgerekend te worden. Nadat de kennismaking van 18 wekelijkse lessen is beëindigd kan de leerling de lessen voortzetten bij de docent.

Een proefles voorafgaand aan de inschrijving bij fiddlekids kan geregeld worden. Er kan echter niet gegarandeerd worden dat de uiteindelijke plaatsing bij dezelfde docent plaatsvindt. Een en ander hangt samen met de te vormen groepjes, waarbij rekening wordt gehouden met regio, leeftijd en lesmethode.

Sinds het eerste Fiddlekids project in september 2009 nemen er nu ruim 100 kinderen deel aan het Fiddlekids programma en spelen er reeds 50-60 kinderen mee in een van de orkesten van Hofstads Jeugdorkest! Gemiddeld kunnen kinderen na 1-3 vioolles instromen in het strijkorkest van Hofstads Jeugdorkest (7-10 jaar), waar zij samen met andere kinderen op cello, altviool en contrabas wekelijks op zaterdagmiddag musiceren onder de bezielende leiding van dirigente Nicoline Asberg.

Lessen

Groeps- of individuele les zijn mogelijk op de volgende locaties:

 • Dalton Scholengemeenschap, Aronskelkweg 1 Den Haag, waar onze viooldocenten Diana Byazarti en Dmitri Makhtin op zaterdagen lesgeven. Meeste Dmitri heeft nog plaats voor nieuwe vioolleerlingen!
 • Strijkdomein, Piet Heinplein 50 te Den Haag, waar de viooldocenten Laura Keuzenkamp en Annemarie van Prooijen doordeweeks vioolles geven. Zie www.strijkdomein.nl.
 • Muziek Academie Den Haag, Raamweg 36, waar de viooldocenten   Maria Lewanski, Caroline Geelen en Nadia Frissen, e.a.  vioolles geven. Zie www.muziekacademiedenhaag.nl.

Groepslessen starten in de maanden september en februari en het tarief voor 18 groepslessen van 45/60 minuten (2/3 kinderen) bedraagt 305 euro, inclusief gebruik van het instrument, dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de orkestacademie. Afrekening van de lessen verloopt direct via de docent. De prijs van individuele lessen bedraagt 405 euro voor 18 lesweken, inclusief gebruik van het instrument dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de orkestacademie.

Verder werkt de orkestacademie samen met de volgende viooldocenten:

 • Ilka van der Plas – Rijswijk. Zie www.enaccord.nl
 • Doesjka de Leu – Den Haag Regentesse kwartier
 • Liesbeth Bloemsaat-Voerknecht – Den Haag Centrum. Zie www.violeren.nl
 • Elena Nakovska – Rijswijk/Den Haag Oost. Zie www.elenanakovska.com
 • Quirine van Hoek – Voorburg. Zie www.quirinevanhoek.nl
 • Hartini van Rijssel – Den Haag; les aan huis. Zie www.hartini.hartvoordemuziek.nl
 • Jasmijn Rais – Rijswijk
 • Bettina Abraham – Den Haag Regentesse kwartier
 • Laura Keuzenkamp – Den Haag. Zie www.vioolles-denhaag.nl
 • Tinka Regter – Den Haag/Valkenbos
 • Sidonie Riha – Den Haag/Statenkwartier
 • Anne-Marie Volten – Den Haag/Statenkwartier

Vioolles bij een van de bovenstaande docenten vindt meestal plaats op individuele basis en bij voldoende plaats kan er het gehele jaar gestart worden. De kosten zijn ca. 405 euro voor 18 individuele lessen (per docent kan dit variëren), inclusief instrument, dat gratis ter beschikking wordt gesteld door de orkestacademie. Na afloop van de introductiecursus dient de lesprijs direct met de docent overeengekomen en afgerekend te worden.

Gemiddeld beginnen kinderen met het bespelen van viool tussen 4 en 8 jaar oud zijn.

Bij sommige docenten kunnen ouders zelf ook enkele vioollessen krijgen. Zo kunnen zij hun kinderen bij het studeren beter begrijpen en helpen.

Samenspelgroep

Zodra de kinderen er aan toe zijn kunnen ze deelnemen aan samenspel, dat enkele keren per jaar wordt georganiseerd door de docenten en treden op bij samenspeelconcertjes van de docent(en). De leerlingen kunnen zo aan een groter publiek laten horen hoe leuk ze al samen kunnen spelen. Voor de samenspeelsessies ontvangen kinderen en hun ouders een aparte uitnodiging van de docent.

In schoolvakanties en op feestdagen zijn er geen lessen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Fiddlekids? Kijk dan eens bij “de viool” in het orkest door hier te klikken. Verder is er veel info te vinden bij veelgestelde vragen of neem contact op met fiddlekids coördinator Theo Wentink via vioolalt@orkestacademie.nl.