Gebruik van instrumenten

De vereniging Hofstads Jeugdorkest stelt instrumenten beschikbaar aan de orkestacademie en gedurende de eerste 6 maanden is de huur van het instrument inbegrepen in de prijs van de kennismakingscursus. Indien gewenst kan de deelnemer natuurlijk ook een eigen instrument aanschaffen of huren. Voor bepaalde blaasinstrumenten (trombone, hobo, fagot(tino) en hoorn) geldt een stimuleringsregeling, waarbij het gebruik van het blaasinstrument de eerste twee jaar geheel gratis is. Alle blaasinstrumenten, altviolen vanaf 15″ en contrabassen zijn in eigendom van de vereniging en zijn verzekerd. Voor de verhuur van violen, kleinere altviolen en celli werkt de vereniging samen met Strijkinstrumentenshop.nl.

Het instrument wordt gereserveerd voor de aspirant-leerling zodra de inschrijving is ontvangen (zolang de voorraad strekt!). Voorafgaand aan de start van de lessen wordt de aspirant-leerling uitgenodigd om het instrument aan te meten. Er zijn 6 verschillende viool/cello/contrabas-maten, te weten 1/16, 1/10, 1/8, 1/4, 1/2 of 3/4. Altviolen zijn er in de maten 12″, 13″ en 14″. Bij blaasinstrumenten zijn er ook voor hoorn, trombone en fagot kindermaten beschikbaar. Altviolen (15-16″) en contrabassen (diverse maten) zijn er beschikbaar voor leden die altviool of contrabas willen spelen in een van de orkesten.  Voor bruikleeninstrumenten geldt dat deze tot een leeftijd van 14 jaar gehuurd kunnen worden van de vereniging, echter in overleg is een langer bruikleen mogelijk, waarbij er een huur geldt van €120 per jaar voor leden vanaf 14 jaar. Voor het voorgaande geldt dat de huur door de vereniging opgezegd kan worden indien er nieuwe aspirant-leerlingen zijn die een instrument nodig hebben voor hun introductieopleiding.

Tips voor gebruik en onderhoud van je instrument

De viool/altviool/cello/contrabas

Als je klaar bent met spelen, moet je het hars-stof even van je instrument vegen met een stofdoek. Als je dat vaak vergeet, gaat de hars vastplakken aan de lak van je instrument. Als je je viool wilt poetsen, gebruik dan niet zo-maar-een-middeltje. Gebruik ook geen water! Poetsmiddel en een poetsdoek, speciaal voor de strijkinstrumenten, zijn te verkrijgen bij www.strijkinstrumentenshop.nl. Iets anders kan de lak beschadigen.

De strijkstok

Als je gaat spelen, moet de strijkstok goed opgedraaid worden, zodat de haren gespannen worden. Je mag je stok niet zo strak opdraaien dat de bocht die in je stok zit, eruit gaat. Na het spelen moet je je stok weer afdraaien. Als de haren een beetje slap gaan hangen is het ver genoeg. Bij je strijkstok hoort ook een blokje hars. Dat zorgt ervoor dat de haren lekker stroef worden. Je moet ongeveer 2 keer in de week je stok harsen. Je docent laat je wel zien hoe dat moet. Probeer om de haren van je stok niet aan te raken. Je kunt je stok net zo goed bij de slof vastpakken! Als je de haren aanraakt worden ze vies, en dan blijft op die plek de hars niet meer op je stok zitten.

Stemschroeven

Stemschroeven van je instrument kunnen soms losspringen. Vooral als het voor de eerste keer vriest kunnen er één of meer stemschroeven naar beneden schieten. Je krijgt de stemschroef weer vast door te draaien en te duwen tegelijk. Als je nog geen ervaring hebt met stemmen, kun je het beter aan je leraar vragen. Als het vaak gebeurt contact opnemen met www.strijkinstrumentenshop.nl  en vragen om de stemschroeven na te kijken.

De kist/hoes

Ga voorzichtig met de kist of hoes om! Bij het plaatsen van de strijkstok in de kist of hoes erop letten dat de haren niet te los zijn ontspannen. Hierdoor kunnen er bij het in- en uithalen van de strijkstok veel haren sneuvelen. Als de kist of hoes defect is (ritssluiting of scharnier) graag melden bij www.strijkinstrumentenshop.nl,  zodat de kist gerepareerd of vervangen kan worden. Alle kisten of hoezen zijn voorzien van draagbanden (indien mogelijk).

Blaasinstrumenten

Reparatie van kleine mankementen aan blaasinstrumenten kunnen zelf worden geregeld door het inschakelen van instrumentreparateurs, b.v. voor koperinstrumenten de firma Pfeiffer gevestigd aan de Haagweg 17 te Rijswijk en voor houtblaasinstrumenten bij Bert Wijnand gevestigd aan de Aaltje Noordewierstraat 220 te Den Haag. De gebruiker is verantwoordelijk om minimaal eens per 2 jaar onderhoud te laten uitvoeren aan blaasinstrumenten. Grote reparaties of groot onderhoud wordt geregeld door de materiaal coördinator Erik Roos van de vereniging, te bereiken via materiaal@vhjo.nl.

Voorzichtig!!

Wat is allemaal gevaarlijk voor je instrument? Hieronder staat een lijstje.

Zon: als je je instrument per ongeluk in de zon laat liggen, kan het hout zo warm worden dat er barsten in komen. Dat kan ook gebeuren als het instrument op de hoedenplank van de auto ligt.

Verwarming: ook dicht bij de verwarming kan het instrument beschadigen door de warmte of de droogte.

Neerleggen op een gevaarlijke plek: wen eraan om je instrument nooit op een stoel te leggen. Je zult niet de eerste zijn die op zijn instrument is gaan zitten….Neerleggen op de grond is natuurlijk ook niet handig!

Schoudersteun: als de rubbertjes van je schoudersteun kapot zijn, kan het metalen voetje van de steun lelijke krassen maken in je viool! Nieuwe rubbertjes kunnen voorzien worden bij www.strijkinstrumentenshop.nl

Fijnstemmers: bij sommige instrumenten kunnen de schroefjes van de fijnstemmers in de bovenkant van de viool krassen, als ze te ver ingedraaid zijn. Draai ze dan weer even terug en stem met de grote stemschroeven.

keyboard_arrow_up