Het Strijkersensemble sloot dit mooie seizoen af met een tournee in Noord-Frankrijk. Een verslag door Jurre Veen.

We verbleven enkele kilometers boven de grens van Frankrijk in het plaatsje Couvin. Daar sliepen we in een pittoresk huis dat voorheen een boerderij was geweest. We deden de meeste dagen zelf boodschappen, kookten zelf eten en we reden zelf met een gehuurd busje naar concertlocaties.

Concertlocaties

Elk Frans dorp heeft minstens drie dingen: Een oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog, een bakker en een kerk. En zeker in deze laatste is het goed mogelijk concerten te geven. Daarbij was het niet moeilijk de juiste kerken uit te zoeken, want we waren al bekend in de buurt. Dat kwam omdat we twee jaar geleden tijdens Corona hier ook een tour hadden. Dat beviel de Fransen zo goed dat we nu weer waren teruggevraagd en hadden we extra locaties gevonden om te spelen. Achtereenvolgens speelden we in de Église Saint-Nicolas van Marville, de Abdij Notre-Dame van Orval, de Église Notre-Dame van Avioth, de Église Saint-German van Couvin, een museum (Maison les Beaux Arts) in Mouzay en ten slotte in de Saint-Martinkerk op de Citadel en Vauban. 

Er zaten hier een aantal drukke en speciale dagen tussen. We hebben namelijk op zondag en dinsdag tijdens een mis gespeeld en daarna nog een eigen concert gegeven. Op zondag ondersteunden we de mis in de abdij van Orval met muziek, waarna we een concert in Avioth gaven en op dinsdag tijdens Mariahemelvaart speelden we tweemaal in de kerk van Couvin. Dit waren beide unieke en indrukwekkende gelegenheden. De abdij van Orval was bij uitstek bijzonder. Deze abdij dateert uit de 12e eeuw, maar was verwoest door Franse revolutionaire troepen in 1793. Pas in 1926 was de abdij herbouwd, maar de oude ruïnes zijn nog steeds te bezichtigen.

Repertoire

Onder leiding van onze dirigent Harry van der Meer en ondersteund op klavecimbel en orgel door Axel Wenstedt speelden we tijdens de tournee vijf stukken. Hiervan waren drie barokwerken. Te weten het Derde Brandenburgconcert van Bach, het Orgelconcert van Händel en Op. 3 No. 11 in D Mineur voor twee violen uit Vivaldi’s L’Estro Armonico. Dat laatste doet de wenkbrauwen van de oplettende Strijkersensemblefan fronsen. We speelden namelijk eerst het concert voor twee celli van Vivaldi! Helaas was een van onze solisten verhinderd waardoor we snel een nieuw stuk moesten inspelen. Gelukkig hadden we enkel één repetitie nodig om dit werk uit te kunnen voeren. Daarnaast speelden we het Divertimento van Mozart en een hedendaags werk van Twan Swagten: Retrospect. 

Een tournee is altijd een op zichzelf staande ervaring. In een weekje gaven we vijf concerten, speelden we tijdens twee missen en hebben we zeker 1750 kilometer gereden. Maar bovenal hebben we veel gelachen en genoten van elkaar, gemopperd op Belgische en Franse fratsen in het verkeer, maar waren we ook zwaar onder de indruk van de gastvrijheid van de mensen op de locaties. Het was een toptournee! 

keyboard_arrow_up